• Legoheroes na regionálnom kole FLL
          • Legoheroes na regionálnom kole FLL

          • Tím Legoheroes sa aj tento rok zúčastnil regionálneho turnaja FLL, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok 2. februára 2023 v MsKC v Žiari nad Hronom. Po týždňoch usilovnej práce si zmerali sily s ďalšími 12 tímami z rôznych častí Slovenska.

            Najskôr pred porotou obhajovali svoj výskumný projekt, v ktorom sa snažili navrhnúť možnosti efektívneho využívania energie na našej škole a vytvoriť návrh na využitie fotovoltických panelov na výrobu vlastnej energie. Okrem toho pripravili aj viacero aktivít pre študentov, ktorých cieľom bolo upozorniť na tému energií a zlepšiť informovanosť spolužiakov o tejto téme. Okrem pripravenej prezentácie svojho projektu odpovedali aj na otázky poroty. Nasledovalo predstavenie robota, ktorého navrhli, postavili a naprogramovali tak, aby bol schopný plniť misie na hracej ploche, ktorá bola v tomto ročníku zameraná na energie – ich výrobu, uskladnenie a používanie. Práve za svojho robota získal tím Legoheroes ocenenie v kategórii Robot Design.

            V poobedňajších hodinách nasledovala asi najakčnejšia časť turnaja – v rámci Robot Game sa roboty snažili čo najlepšie splniť misie na hracích stoloch a získať čo najviac bodov. Každý robot absolvoval tri základné kolá a najúspešnejší si následne zmerali sily v semifinále a finále. Nášmu tímu najlepšie vyšlo hneď prvé kolo, v ktorom získali dostatočný počet bodov na to, aby sa umiestnili na druhom mieste.

            Počas turnaja prebiehala aj sprievodná súťaž Robot Battle, kde bolo cieľom postaviť robota, ktorý dokáže z vymedzeného súťažného poľa vytlačiť súpera. Náš tím vsadil v prvom rade na silu a mohutnosť, vďaka čomu sa prebojovali až do semifinále.

            Počas týždňov, ktoré predchádzali súťaži, sa dvadsiatka žiakov zo sekundy, tercie, kvarty a kvinty venovala príprave na súťaž, zostávali na krúžku do neskorého poobedia, v posledných dňoch do večerných hodín. Keďže počet členov tímu na súťaži je obmedzený na maximálne 10, nie všetci sa mohli zúčastniť celého súťažného dňa. Svoju spolupatričnosť však dali najavo tým, že poobede po vyučovaní sa aj tí, ktorí neboli členmi súťažného tímu, prišli pozrieť aspoň na záver turnaja a povzbudiť tak svojich spolužiakov. V podvečerných hodinách sme spoločne odchádzali z turnaja plní dojmov, skúseností a najmä odhodlania zlepšovať sa a pracovať ešte intenzívnejšie.

            Ďakujeme členom tímu Legoheroes za úspešnú reprezentáciu školy a želáme im veľa šťastia v nasledujúcich ročníkoch súťaže FLL.

            Kúpu stavebnice SPIKE PRIME podporila Nadácia Tatra banky v rámci realizácie projektu Robotická výzva.

             

            PaedDr. Miroslava Mesárošová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Legoheroes na regionálnom kole FLL.

        • Ako sme si užili lyžiarsky
          • Ako sme si užili lyžiarsky

          • Konečne sme sa dočkali! Nasnežilo, a tak sme mohli absolvovať náš dlho očakávaný lyžiarsky kurz. I keď sme namiesto pobytového kurzu každý deň dochádzali na Krahule, tešili sme sa na spoločné dni na svahu. Viacerí už lyžovať vedeli, ale našli sa aj takí, čo na lyžiach stáli prvý raz. Počasie nám veľmi neprialo, príroda nás skúšala. Do snehu sem-tam zapršalo, slnko striedala hmla, ale neodradilo nás to. Každý deň sme sa viac a viac zlepšovali. Počas lyžovačky samozrejme nechýbali pády, vypnuté lyže aj iné úsmevné situácie. Všetci sme úspešne zlyžovali aj posledný zjazd a domov si odnášali nové zážitky i skúsenosti.

            Ďakujeme pani profesorke Štefancovej a pánom profesorom Fabovi a Nagyovi za 5 skvele prežitých dní.

            Martina Wagnerová, TERCIA

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako sme si užili lyžiarsky.

        • Naši opäť vo finále medzinárodnej súťaže!
          • Naši opäť vo finále medzinárodnej súťaže!

          • Študenti v úspešnom slovenskom národnom tíme FIRST GLOBAL 2022 - Tamarka Štangová, Martin Hronský a Dominik Olajec, sú opäť vo finále medzinárodnej súťaže!

            Tentoraz sa dali zlákať softvérovou online výzvou v sandboxovej hre RoboCo, kde hlavným cieľom bolo navrhnúť, poskladať a naprogramovať robota, ktorý dokáže autonómne riešiť problémy ľudí v reálnom svete. Na riešenie zadaných úloh v prostredí s prekážkami museli najprv zložiť robota z dostupných súčiastok a následne ho rozhýbať pomocou príkazov v jazyku Python. Jazdu robota mnohonásobne testovali, kým nedosiahol čo najlepší čas a nezískal čo najviac bodov. Hotový autonómny robot následne súťažil v online prostredí s robotmi ďalších tímov.

            Po úspechoch v kvalifikácii a semifinále sa slovenskí tím prebojoval do finále v súťaži 2023 FIRST Global RoboCo Challenge, ktoré bude streamované už 4. marca v čase 15:00 na stránkach Youtube a Twitch. Do finále sa prebojovalo 8 tímov z pôvodných 44.

            Dúfame v najlepší možný výsledok vo finále. Držte im palce!

             

            Poznámka:

            Záznam z playoffs, po ktorom skončil robot nášho tímu na 4. mieste, si môžete pozrieť na https://www.youtube.com/watch?v=UJ-95VvfJug (jeden zo súbojov od 16:14). Chceli by ste o hre vedieť viac? Pozrite https://www.roboco.co/ .

        • Deň otvorených dverí pre 8-ročné štúdium
          • Deň otvorených dverí pre 8-ročné štúdium

          • Srdečne pozývame žiakov 5. ročníka ZŠ a ich rodičov na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 7. marca 2023 (utorok).

            Spoločné stretnutie začína o 15:00 hod v prednáškovej miestnosti. Poskytneme Vám informácie o štúdiu, o priebehu prijímacieho konania a prípravných kurzoch na zvládnutie prijímacích skúšok. Predstavíme Vám možnosti štúdia cudzích jazykov. Nebudú chýbať prezentácie o živote školy, ukážky z vyučovania v odborných učebniach fyziky, biológie, chémie, informatiky i prehliadka školy.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

        • Valentín u nás
          • Valentín u nás

          • Sviatok všetkých zamilovaných sme oslávili opäť podľa dlhoročných tradícií. Sladká, voňavá a dokonca bezlaktózová čokoláda v podaní školského parlamentu a plná schránka Valentínskej pošty pre lásku, priateľa, kamarátku, učiteľa,...

            Potešilo a zahrialo sa nejedno srdiečko.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Valentín u nás.

        • Úspech v krajskom kole Olympiády v španielskom jazyku
          • Úspech v krajskom kole Olympiády v španielskom jazyku

          • Dňa 13.2.2023 sa šiesti žiaci našej školy zúčastnili krajského kola 32. ročníka Olympiády v španielskom jazyku, ktoré sa konalo na Gymnáziu Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici. V konkurencii ďalších siedmich škôl z Banskobystrického kraja si naši žiaci počínali vynikajúco a naše gymnázium obohatili o tri diplomy. V kategórii A sme získali 1. miesto – P. Uhrovičová (II.A) a 2. miesto – M. Cibuľa (II.B) a v kategórii C obsadila 2. miesto – A. Kvapilová (SEPTIMA). Žiačka, ktorá sa umiestnila na 1. mieste, nás bude reprezentovať na celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční 20.- 21.3.2023 v Bratislave. Všetkým srdečne blahoželáme a postupujúcej budeme držať palce.

            PhDr. Veronika Horálová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Úspech v krajskom kole Olympiády v španielskom jazyku.

        • Absolventská prednáška na seminári z dejepisu
          • Absolventská prednáška na seminári z dejepisu

          • Je príjemné vedieť, že bývalí študenti nezabúdajú na našu školu, hrdo sa k nej hlásia a sú s nami v kontakte. Príkladom takéhoto absolventa je aj Mgr. Miroslav Lacko. V roku 2007 u nás zmaturoval a pokračoval v štúdiu na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe.  V piatok, 10. februára 2023,  zavítal do našej školy, aby seminaristom z dejepisu priblížil možnosti štúdia na svojej Alma Mater a zároveň, aby predstavil nové pôsobisko- Archív bezpečnostních složek ČR.

            V prvej časti prednášky študentov zoznámil s prijímacím konaním na Karlovej Univerzite, s testami, požadovanou preštudovanou literatúrou, rôznorodými odbormi, ktoré na FF KU môžu študovať. Povzbudil ich, aby sa neobávali hlásiť na túto prestížnu školu. Predstavil  10 dôvodov, prečo by si mali zvoliť Karlovu univerzitu. Hovoril o svojich osobných skúsenostiach s bakalárskym, magisterským a doktorandským štúdiom.

            V druhej časti prednášky zoznámil študentov s prácou Archivu bezpečnostních složek, jeho poslaním, možnosťami bádania v archíve, interpretáciou prameňov, činnosťou ŠTB ako pôvodkyňou ich archívnych materiálov. Veľmi prínosné bolo predstavenie e-badatelny, ktorá umožňuje mimoriadne efektívny spôsob vyhľadávania pomocou OCR metódy. Táto metóda dá možnosť vyhľadávať nielen v prvej úrovni hľadania kľúčových slov v názve, ale spustí aj fulltextové vyhľadávanie v digitalizovaných fondoch. Výsledkom sú tak presné frázy v dokumentoch označené zvýraznením.

            V e-badatelne sa dajú prehliadať dokumenty z pohodlia domova, 24 hodín denne, bez obmedzenia množstvom alebo prístupom pre verejnosť. Archív obsahuje množstvo prameňov z našich spoločných česko-slovenských dejín medzi rokmi 1938- 1995, takže je zdrojom zaujímavých fondov aj pre slovenských bádateľov.

            Záujemcov z radov seminaristov potešilo, že dostali možnosť zaregistrovať sa ako bádatelia bez toho, aby museli vycestovať do Prahy a archív osobne navštíviť. Po vyplnení údaje Mgr. Lacko ihneď overil a naši študenti tak od pondelka majú prístup k digitalizovaným fondom na https://www.abscr.cz/. Tento prístup môžu využívať pri tvorbe súťažných a záverečných maturitných prác z dejepisu, ale aj pri bádaniach o svojej rodine.

            Mgr. Zuzana Kohútová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Absolventská prednáška na seminári z dejepisu.